fbpx

Als Grapperhaus het zegt, klinkt het meteen zo serieus

door 23 jul 2020

Missie en visie. Het zijn termen die net zo zeer in de politiek thuishoren, als in het bedrijfsleven, waar je je bijkans mee wordt doodgegooid. In dit blog schrijf ik over de vraag waartoe jij als politicus op aarde bent? Wat zijn jouw drijfveren, waar sta jij écht voor, als politicus? Dit doe ik aan de hand van een mooi voorbeeld met minister Ferd Grapperhaus in de hoofdrol.

Serieuze boodschap

Onlangs gaf minister Ferd Grapperhaus van Justitie een persconferentie over de nieuwe stijging van het aantal coronabesmettingen in ons land. Grapperhaus, bij afwezigheid van minister De Jonge van Volksgezondheid, riep het land op om vooral scherp te blijven op het naleven van de coronamaatregelen en somde het hele rijtje nog maar eens op: “…en was je handen kapot!”

Het was voor het eerst dat Grapperhaus deze eer te beurt viel en de toon van de boodschap was meteen eentje die de aandacht vroeg. De persconferentie was niet voorafgegaan door een bataljon aan push-notificaties van kranten en nieuwssites, maar als je niet beter wist zou je denken dat Grapperhaus zojuist zelf het einde van de rechtsstaat in Nederland bekend gemaakt had. Zijn toon was uiterst bedompt, de blik op zijn gezicht uitermate serieus en zijn boodschap liet geen enkele ruimte voor discussie. Dit was een serieuze aangelegenheid!

“Drie chickies”

Hoe anders was zijn optreden begin april toen hij met een aantal agenten een fietstochtje door het Vondelpark in Amsterdam maakte. Hoewel de crisis toen ook nog op zijn hoogtepunt was, kon er een grapje af. Gekleed in jeans en een sportieve winterjas fietste de bewindsman door het park en ging zelfs even poolshoogte nemen bij ‘drie chickies’, die – keurig op anderhalve meter – op het gras in het park aan het picknicken waren. Na een kort babbeltje fietste de minister weer verder, deelde een complimentje uit aan een argeloze voorbijganger en ging samen met de agenten nog ‘even wat mensen arresteren’.

Twee keer Ferd Grapperhaus, twee keer een heel ander beeld. De eerste had overduidelijk een belangwekkend boodschap (let op: hou je aan de regels, anders volgen maatregelen!), de ander wilde vooral uitstralen dat de situatie volkomen onder controle was (je kunt gewoon je normale leven leiden, maar houdt voldoende afstand van elkaar). 

Wat wil je uitstralen?

Je doet er als politicus dus goed aan om heel goed voor jezelf helder te hebben wat je wilt uitstralen. Dat doe je in eerste instantie door je achterban te kennen. Weet voor wie je praat, weet wie je vertegenwoordigt en weet waar die achterban mee bezig is. Zo blijf je dicht bij je doelgroep en kun je hen het beste vertegenwoordigen. Dat bepaalt mede (!) of je je dagelijks in het driedelig grijs hijst of een donkerblauw mantelpak draagt of dat iets minder formeel ook voldoende is.

Maar niet alleen de vorm is belangrijk: je persoonlijke, intrinsieke drijfveer is je belangrijkste munitie in het politieke debat. Je zult er echter versteld van staan hoewel politici in technische details verzanden, wanneer ze worden gevraagd naar hun politieke ambities. Zorg er dus voor dat je je missie en visie scherp op je netvlies hebt staan. En wanneer je daarover nadenkt, kom je er wellicht achter dat dat ook voor jou niet zo duidelijk is als je wellicht dacht. Pas wanneer je dat voor jezelf helder hebt, kun je echt overtuigend zijn in jouw politieke betoog. Dan is het beeld ook compleet.

Aandacht voor welsprekendheid

“De samenhang tussen overtuigingskracht en politieke taal is (…) een belangrijk thema”. Het zijn de woorden van voormalig VVD-leider Frits Bolkenstein. Op de website van Onze Taal schreef hij een fraai essay over dit onderwerp. “Ook in de politiek geldt dat wie de vorm beheerst, de inhoud meester is. Meer aandacht voor welsprekendheid kan daarom de band tussen kiezer en gekozene versterken. Dat levert zowel goede sprekers als kritische luisteraars op.” 

Ga bij jezelf dus een na wat jouw missie en visie is. En bedenk dat ‘Ik wil een beter dorp, een betere stad, provincie of een beter land’ echt te mager is. Waar sta jij écht voor, politicus? 

Headerfoto door Arenda Oomen

Tips en inzichten ontvangen over communicatie in de politiek?

Als je je aanmeldt zetten we je op de VIP lijst (Very Important Politician ;-)) en ben je als eerste op de hoogte van nieuwe blogs, podcast tips en VIP-only inzichten.

Raymond Janssen

Raymond Janssen

Eigenaar & mediatrainer

Raymond Janssen is al van kinds af aan een, zoals je het noemt, politiek dier. Toch werd hij journalist en trainer.

Door zijn ervaring met en kennis van de media te combineren met liefde voor politiek kan hij als geen ander ambitieuze politici helpen met hun media-presence.