fbpx

Woedende Henk Krol behaalt geen winst aan tafel bij Jinek

door 20 aug 2020Blogs

Henk Krol, fractievoorzitter van de Partij voor de Toekomst, wordt op 18 augustus in de talkshow van Eva Jinek kritisch ondervraagd over declaraties, die hij deed als partijleider van 50Plus. Daarbij heeft Krol op enig moment zijn emoties niet meer onder controle en ontsteekt ten overstaan van televisiekijkend Nederland in woede. Het is maar zeer de vraag of Krol zijn nieuwe partij daarmee een dienst heeft bewezen.

Ethisch 

Jinek ondervraagt Krol stevig over zijn werkwijze en vraagt hem of het wel ethisch is om onkosten die hij maakt voor zijn partij ook nog te declareren via zijn eigen belastingaangifte. Krol bestrijdt dat hij dat heeft gedaan en dat leidt tot een felle discussie tussen de politicus en de talkshowhost.

Modder gooien

“Je moet geloofwaardiger, echter, reëler dan wie dan ook, want je bent een volksvertegenwoordiger”, zegt Jinek aan het begin van het gesprek. Krol beaamt dat en ziet zijn kans schoon om zijn oud-collega bij 50Plus, de partij waar hij afscheid van heeft genomen,  Geert Dales nog even een flinke draai om de oren te nemen. Je zou kunnen zeggen dat Krol zich ten doel had gesteld om zijn oude partij nog wat imagoschade toe te brengen, in een poging daar zelf electorale winst mee te behalen. Een klassiek gevalletje van modder gooien, zou je kunnen zeggen, maar daar steekt Jinek een stokje voor. Krol gebruikt Dales als bliksemafleider om zo het gesprek een andere draai te geven, maar Jinek laat zich niet om de tuin leiden. Ze geeft vervolgens een korte samenvatting van de royale onkostenvergoedingen waar Kamerleden een beroep op kunnen en stelt vervolgens de vraag waarom je vervolgens het risico zou lopen om met gesjoemel te boek te komen staan. 

Gênante vertoning 

Da’s Henk Krol tegen het verkeerde been, hij ontploft. “Je luistert niet naar me, nou moet je goed opletten!”, en met drukke armgebaren en grote ogen zet de doorgaans charmante Krol zijn verdediging in. Op hoge toon roept hij dat hij dat niet gedaan heeft en tot overmaat van ramp zet Krol zijn betoog kracht bij door hard met zijn hand op tafel te slaan, iets waar in de regie vermoedelijk iemand hard van overeind veert. Wat overblijft is een wat gênante vertoning met veel misbaar van de kant van Krol, dat merken ok de andere gasten aan tafel. Wouter de Winther, politiek commentator bij De Telegraaf, heeft moeite zijn gezicht in de plooi te houden en door de overdreven emotie is het lastig om het betoog van Krol serieus te nemen.

Woede maakt ook menselijk

Hoewel ik denk dat sommige kijkers zich niet direct storen aan een doorgaans onkreukbare politicus die nu eens in de kramp schiet – het maakt hem ook menselijk of authentiek – behaalt Krol geen enkele winst met dit media-optreden. Mede door de koele interventies van Jinek wordt het voor Krol steeds lastiger om zijn woede in bedwang te houden, zo zeer zelfs dat hij aan het einde van het gesprek toezegt in een andere uitzending van het praatprogramma zijn belastingaangifte ter inzage aan te bieden. 

Conclusie

Wat blijft hangen is het aloude zegswijze dat waar rook is, vermoedelijk ook vuur zal zijn. Was er niks aan de hand geweest, dan had Henk Krol nog eens rustig (!) de ingewikkelde constructies van declareren kunnen uitleggen en had hij de aantijging in de richting van zijn voormalig partijgenoot Dales achterwege kunnen laten. Fragmenten van Krols geschuimbek circuleerden nog dagenlang over de sociale media. Krol pakt geen enkel moment de regie in het gesprek.

Bovendien laat hij na om de nog onbekende standpunten van zijn nieuwe partij aan televisiekijkend Nederland uit te serveren. De kans die hij had om Nederland nader kennis te laten maken met zijn Partij voor de Toekomst laat hij liggen. Het was verstandiger geweest om – als er echt iets aan de hand was – het boetekleed aan te trekken en beterschap voor de toekomst te beloven. Maar helemaal schoon is het blazoen van Krol allang niet meer. 

Die uitzending waarin de belastingaangifte van Krol centraal staat, zal er niet komen. Da’s geen materiaal voor tv. Geen winst voor Henk Krol en zijn Partij voor de Toekomst dus. 

Meer analyses van media-optredens in de politiek?

Vraag de analysereeks aan en ontvang vijf dagen lang elke dag een grondige analyse van bekende media-optredens van politici.

Raymond Janssen

Raymond Janssen

Eigenaar & mediatrainer

Raymond Janssen is al van kinds af aan een, zoals je het noemt, politiek dier. Toch werd hij journalist en trainer.

Door zijn ervaring met en kennis van de media te combineren met liefde voor politiek kan hij als geen ander ambitieuze politici helpen met hun media-presence.