fbpx

Zo werkt een embargo het beste voor jou als politicus

door 27 jul 2020

Een embargo in de journalistiek is een afspraak tussen bijvoorbeeld een politicus en een journalist over het moment van publiceren van een bepaald nieuwsfeit. Die afspraken leiden nogal eens tot onenigheid of onderlinge irritatie. In dit blog lees je vijf tips over hoe je hier het beste mee om kan gaan als politicus.

Volledige geheimhouding

Joris Roes was er helemaal klaar mee. De adjunct-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad schreef in een column wat hem overkwam toen hij op de redactie werd gebeld over een aanstaand bezoek van premier Mark Rutte aan een ziekenhuis in het verspreidingsgebied van zijn krant.

Het ziekenhuis vroeg de krant direct om het bezoek van Rutte nog even voor zich te houden. Net als een tweede zorginstelling, die kort na het eerste bij Roes aan de lijn hangt. Ook zij stellen allerlei voorwaarden en vragen volledige geheimhouding, zelfs tot het bezoek van de premier achter de rug is.

Twitterfittie

Dan volgt een telefoontje van een woordvoerder van de VVD, althans dat zegt Roes. Kees Berghuis, hoofd voorlichting van de Tweede Kamerfractie van de VVD, bestrijdt dat op zijn beurt en voegt Roes op Twitter toe dat het vermoedelijk gaat om iemand van de Rijksvoorlichtingsdienst, die immers over de optredens van de minister-president gaat. Da’s zeker niet het geval, bijt Roes Berghuis toe en een heuse twitterfittie is geboren.

Hoewel er vaak een soort natuurlijke strijd tussen journalisten enerzijds en woordvoerders anderzijds is, weten beide partijen dondersgoed dat ze hoe dan ook aan elkaar overgeleverd zijn. Ook op kleinere schaal zal een afspraak tussen een journalist en bijvoorbeeld een wethouder of een gedeputeerde vaak via een woordvoerder of een medewerker van de afdeling communicatie verlopen. Roes is meteen op z’n hoede als hij er eentje aan de lijn krijgt, want “die afspraken zijn er meestal niet voor bedoeld om te zorgen dat wij ons werk goed kunnen doen”, zo schrijft hij in z’n column.

5 Tips om met een embargo om te gaan 

  • Leg het embargo niet op, maar overleg er over. Een embargo werkt alleen wanneer beide partijen elkaar vertrouwen. Domweg opleggen dat een journalist niet mag publiceren voor ‘dinsdagochtend tien uur’ lijkt waterdicht, maar is geen zekerheidje. Een journalist bepaalt uiteindelijk altijd zelf wat hij of zij schrijft en heeft immers altijd andere belangen dan een woordvoerder of een communicatiemedewerker. Spreek ook alleen embargo’s af met journalisten waarmee je een bepaalde band hebt opgebouwd. Dan kun je er ook consequenties aan verbinden, als diegene het embargo uiteindelijk schendt.
  • Als een verhaal toch eerder wordt gepubliceerd dan jou lief is, dan zal de rest van de pers ‘ook gaan’. Die zullen dan het afgesproken tijdstip niet afwachten, maar hun verhaal ook publiceren. Verwijt hen dan niks, zij hoeven dat eenvoudigweg niet meer af te wachten.
  • Wees realistisch. In de tijd van sociale media is het verdomde lastig om sommige dingen geheim te houden. Roes heeft gelijk: het is volkomen onrealistisch om te veronderstellen dat je een bezoek van Mark Rutte geheim kunt houden, als iedereen met een smartphone en een Facebookaccount het kan vastleggen en delen.
  • Leer je verplaatsen in de journalist. Niet alles wat jij of jouw politicus doet, is nieuws. Daar denk jij zelf wellicht anders over, maar vanuit het oogpunt van een journalist kan iets volkomen irrelevant zijn, terwijl jij denkt dat het een enorme impact heeft. 
  • En gaat het toch fout, vecht het niet met elkaar uit op Twitter, hoe leuk dat ook voor de rest is. Bel elkaar en ga aan tafel. Je komt elkaar toch weer tegen.

Meer analyses van media-optredens in de politiek?

Vraag de analysereeks aan en ontvang vijf dagen lang elke dag een grondige analyse van bekende media-optredens van politici.

Raymond Janssen

Raymond Janssen

Eigenaar & mediatrainer

Raymond Janssen is al van kinds af aan een, zoals je het noemt, politiek dier. Toch werd hij journalist en trainer.

Door zijn ervaring met en kennis van de media te combineren met liefde voor politiek kan hij als geen ander ambitieuze politici helpen met hun media-presence.